Najaarsbrief 2023

menu

Inleiding

Voor u ligt de Najaarsbrief 2023. In deze brief zetten we de financiele voortgang ten opzichte van de Programmabegroting 2023 (inclusief verwerking van de bestuurlijke tussenrapportage 2023) uiteen. De Najaarsbrief dient gezien te worden als een laatste mogelijkheid tot bijstelling van de (lopende) begroting. In dit geval de begroting 2023. Vanuit rechtmatigheidsoverwegingen is het noodzakelijk om geconstateerde (significante) afwijkingen ten aanzien van budgetten en kredieten voor het einde van het begrotingsjaar formeel door de raad te laten vaststellen. Dit geldt ook voor de voorgestelde budgetoverhevelingen. De Najaarsbrief biedt ons deze mogelijkheid. De gemelde afwijkingen betreffen veelal de administratieve verwerking van eerder genomen (raads)besluiten, het bijstellen van budgetten als gevolg van ontvangen (Rijks)middelen (subsidies, circulaires), mutaties op de reserves en bijstelling van budgetten uit hoofde van begrotingsrechtmatigheid. De Najaarsbrief bevat duidelijk geen posten waarbij beleidsmatig keuzes te maken zijn en / of nieuwe wensen dienen te worden afgewogen. Dit vindt plaats binnen het jaarlijkse kadernota-proces.

De Najaarsbrief bevat een overzicht van gesignaleerde budgetafwijkingen die normaal gesproken zouden leiden tot significante afwijkingen bij de jaarrekening. Als referentiebedrag voor budgetafwijkingen wordt, met een zekere marge, een ondergrens van € 50.000 aangehouden. Dit in lijn met de in november 2023 door de raad vastgestelde financiele verordening 212. Het betreft hier afwijkingen ten aanzien van de begroting 2023, dit na verwerking van de mutaties vanuit de bestuurlijke tussenrapportage en eerder vastgestelde begrotingswijzigingen. Na besluitvorming in de raad kan de begroting vervolgens gewijzigd worden waardoor grote verschillen in de jaarrekening beperkt kunnen blijven.

Naast de genoemde budgetafwijkingen bevat deze Najaarsbrief een overzicht van posten die in aanmerking komen voor budgetoverheveling. Dit zijn budgetten die in 2023 of eerder beschikbaar zijn gesteld en beschikbaar moeten blijven in 2024. Dit omdat de activiteiten langer doorlopen of mogelijk in zijn geheel nog niet zijn gestart. Verder wordt voor lopende kredieten bekeken of bijstelling noodzakelijk is. Voor kredietafwijkingen van 10.000 of meer wordt via de Najaarsbrief een voorstel gedaan tot aanpassing van het krediet.

Download pdf